Chist sinovial

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care pacienții noștri se confruntă de-a lungul vieții sunt chisturile sinoviale apărute la nivelul mâinii sau al încheieturii. Aspectul acestora stârnește adeseori frică în rândul pacienților, pentru că de cele mai multe ori aceștia nu sunt suficient de informați. Acest lucru conduce la asocierea și confundarea simptomatologiei cu cea prezentă în cazul chisturilor benigne.

Pornind de la această premisă, am selectat unele dintre cele mai familiare întrebări pe această temă și le-am așezat sub forma unui articol care, sperăm noi, vă va ajuta să vă familiarizați cu caracteristicile chisturilor sinoviale, astfel încât vizita la medicul specialist să devină cât de facilă posibil.

1. Ce este lichidul sinovial?

Corpul uman produce ceea ce se numește lichid sinovial. Acesta ajută la menținerea mișcării articulațiilor, acționând asemenea unui lubrifiant între aceste structuri.

2. Ce sunt chisturile sinoviale și ce le cauzează?

Chisturile sinoviale reprezintă formațiuni nefirești a căror membrană denumită și săculeț sinovial conține mici cantități de lichid sinovial.

Acestea apar deoarece, în unele cazuri, corpul nostru produce lichid sinovial suplimentar, pentru a se asigura că articulațiile și cartilajele funcționează în mod firesc, în ciuda inevitabilelor semne de uzură, suprasolicitare sau îmbătrânire. Astfel, acest lichid suplimentar se poate acumula în sacul sinovial, dând naștere unui chist.

Uneori, lichidul adițional din săculeț poate pune presiune asupra nervilor ce străbat încheietura mâinii, ceea ce conduce către principalul simptom al chisturilor sinoviale, anume durerea. În afara faptului că aceasta poate iradia de la zona încheieturii către mână și antebraț, durerea poate fi însoțită și de senzația de arsură și furnicături, precum și de slăbiciunea musculară.

Chisturile sinoviale la nivelul încheieturii mâinii

Chisturile sinoviale la nivelul încheieturii mâinii

3. Cum arată un chist sinovial?

Variind în formă, textură și mărime, chisturile sinoviale au aspectul unei umflături sau al unui nodul care trimite cu gândul către un ganglion benign. Acestea pot fi rotunde sau ovale, dure sau moi la atingere și pot crește brusc sau progresiv, de-a lungul câtorva luni, până la 2,5 cm. Dimensiunea lor se poate modifica pe parcurs, atât în sens progresiv, cât și în sens regresiv, în funcție de cât de mult repaus oferim încheieturii noastre.

4. În ce zonă a corpului apar chisturile sinoviale?

În principiu, chisturile sinoviale apar la nivelul încheieturii mâinii, atât în partea sa superioară, cât și în cea inferioară, precum și la nivel palmar sau dorsal. Uneori, chistul sinovial poate apărea și la nivelul încheieturii unuia dintre degete, precum și la nivelul coloanei vertebrale sau în zona membrelor inferioare.

5. Sunt chisturile sinoviale un pericol real pentru sănătatea noastră?

În ciuda aspectului lor aparent benign, chisturile sinoviale nu reprezintă un motiv real de îngrijorare pentru pacienți. Natura lor nu este una malignă, ceea ce înseamnă că aceste chisturi sunt tratabile și nu se pot răspândi sau afecta alte părți ale corpului.

6. Cum are loc diagnosticarea chisturilor sinoviale?

Este foarte important să rămânem constant informați, să acordăm atenție corpului nostru și să nu ignorăm modificările pe care acesta le suferă, indiferent că ne referim la aspectele ce țin de durere, de restricțiile motrice sau de schimbările din planul estetic.

Bineînțeles, primul impuls va fi întotdeauna acela de a ne oferi singuri un diagnostic în baza informațiilor de care dispunem la momentul respectiv, însă, indiferent de calitatea resurselor la care apelăm, un diagnostic corect ni-l poate oferi numai și numai doctorul specialist în ortopedie.

Această etapă presupune un consult medical și, după caz, efectuarea unor radiografii, ecografii sau chiar a unui RMN și CT, pentru o mai bună observare a lichidului sinovial.

7. În ce constă tratamentul unui chist sinovial? Dar recuperarea?

În funcție de natura fiecărui caz, există 3 tipuri distincte de tratament:

  1. Tratamentul observațional, aplicabil în cazul chisturilor care nu provoacă durere pacienților. În cazurile încă incipiente, ele pot dispărea de la sine prin masarea zonei respective.
Puncția aspirație a chistului cu injectarea unui corticosteroid

2. Tratamentul conservator sau non-chirurgical, în cadrul căruia se folosesc atele sau orteze medicale, fizioterapie, masaj compresiv, precum și puncția aspirație a chistului cu injectarea unui corticosteroid. Această variantă poate fi eficientă, deoarece chistul va dispărea pe loc și există șanse mari ca acesta să nu mai apară.

3. Tratamentul chirurgical sub forma artroscopiei. Această operație sau intervenție minim invazivă (incizie de 2-3 mm) asupra chistului se face sub anestezie locală și presupune scoaterea conținutului chistului și a capsulei articulare din zona afectată, astfel încât șansele de recidivă să scadă până la 10%.

În ceea ce privește perioada de recuperare, aceasta constă inițial în imobilizarea zonei asupra care s-a intervenit cu ajutorul unei atele sau orteze medicale, această perioadă de repaus fiind ulterior urmată de o serie de exerciții recomandate de doctorul specialist în fiziokinetoterapie.

8. Care este prețul tratamentului chisturilor sinoviale?

Prețul pe care tratamentul dumneavoastră îl poate atinge diferă atât de gravitatea problemei cu care vă confruntați, cât și de opțiunea pe care o alegeți dintre cele 3 variante anterior prezentate. Spre exemplu, costul artroscopiei variază între 1800-2600 de euro în anul 2023 și include toate controalele obligatorii, în număr de 6.

9. De ce ar trebui să alegem artroscopia?

Avantajele artroscopiei vizează precizia și eficiența în oferirea unui diagnostic și intervenția în sine. Durata acesteia este între 15-45 de minute, iar în perioada imediat postoperatorie, durerea și probabilitatea de complicații sunt reduse la minimum.

Mai mult decât atât, cicatricea postoperatorie devine aproape insesizabilă și se vindecă rapid. Perioada de recuperare este, de asemenea, scurtată, iar pacienții sunt externați chiar în ziua în care intervenția are loc.

Cazul unui pacient prezentat la Clinica de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu ce suferea de chist sinovial. Eliberarea nervilor afectați de presiunea suplimentară s-a făcut prin intermediul intervenției artroscopice.

10. Cum putem opta pentru artroscopie?

Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie şi Traumatologie, doctor în ştiinţe medicale, cu supraspecializare în Chirurgia Mâinii, este printre puținii care efectuează artroscopia, în ultimii 5 ani tratând peste 100 de pacienți astfel.

În cazul în care vă aflați în situația în care vă confruntați cu un chist sinovial, aveți posibilitatea de a programa o consultație în cadrul Clinicii de Chirurgie a Mâinii Dr. Vîlcioiu aici. Nu uitați că vă stăm la dispoziție oricând cu răspunsuri și recomandări pentru dumneavoastră și cei dragi!

Distribuiți acest articol

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Articole asemănătoare