Rizartroza policelui, artroscopie, Dr. Daniel Vîlcioiu

Atunci când apar semne de deteriorare a cartilajului la nivelul articulațiilor principale, vorbim de artroză. Această afecțiune articulară se poate manifesta în orice articulație, cu simptome și efecte secundare specifice. Când apare la degetul mare de la mână se numește rizartroză sau artroza policelui sau pur și simplu artroza degetului mare. Afecțiunea se referă la degenerarea suprafeței cartilajului dintre osul trapez și primul metacarpian.

Ce este rizartroza? Este gravă?

Artroza degetului mare este o afecțiune degenerativă, care implică apariția unei inflamații cronice și este cauzată de deteriorarea cartilajului degetului mare. Impactul acestei uzuri este atât de mare, încât poate împiedica mișcarea degetului mare. Datorită complexității anatomiei acestei zone, în forma trapezului ce seamănă cu o șa de cal, ligamentele trebuie să facă față forțelor date de mișcarea continuă.

Funcționarea corectă a articulațiilor din corp are un aport primordial în starea generală de sănătate. Atunci când apare o problemă articulară, o formă de artroză, riscăm să nu ne mai mișcăm.

Articulațiile sunt părțile corpului în care două oase se întâlnesc. Mișcarea acestor oase în punctul acestei articulații este cea care permite corpului să se miște. Cartilajul este un țesut care se găsește în articulații și care înconjoară zona oaselor, astfel încât acestea să se poată deplasa unele peste altele cu frecare minimă.

Simptomele rizartrozei și ce o provoacă

Rizartroza este provocată în general de înaintarea în vârstă și insuficienta ligamentelor, asemanator monturilor de la picioare, ce stabilizeaza articulatia. Poate fi influențată de factori externi, precum profesia, atunci când articulația mâinii sau degetelor este solicitată în mod excesiv ( ex: terapeuți, bucatari, muncitori), dar și factori ereditari. De asemenea, traumatismele anterioare pot deveni un factor care permit apariția rizartrozei.

Rizartroza se manifestă prin următoarele simptome:

Artroza degetului mare provoacă durere

Pe lângă durere, apar sensibilitatea și rigiditatea la baza degetului mare. Aceste senzații sunt stimulate atunci când persoana care suferă de rizartroză vrea să prindă sau să strângă un obiect în mână sau atunci când pe degetul mare este aplicată o forță externă (atunci când vrea să răsucească cheia în broasca ușii sau să rotească mânerul acesteia). Durerea trebuie diferentiata de afectiuni similar cum ar fi tendinita De Quervain, policele in resort (cuvinte cheie) .

Rizartroza provoacă slăbiciune articulară

Scăderea sau chiar pierderea forței din deget, de fapt din articulație, provoacă o dizabilitate a mișcării. Degetul cu greu poate fi mișcat, iar mișcarea în sine este rigidă, forțată, fără amplitudine. Ca exemplu, activități precum deschiderea sau închiderea unui borcan pot deveni dificile, dacă nu imposibile.

Artroza policelui este inestetică

Pentru că rizartroza sau artroza degetului mare are ca manifestare principală o inflamație articulară, dar și o deformare, similară monturilor de la picioare, la nivel de aspect, aceasta arată ca o umflătură a bazei degetului mare.

Cum tratează rizartroza medicul ortoped

În primă fază, pot fi aplicate metode conservatoare și locale de tratament, pentru ameliorarea simptomelor, precum:

  • Evitarea folosirii degetului mare pentru eforturi
  • Tehnici de fizioterapie, terapia mâinii, orteze funcționale
  • Aplicații calde sau reci
  • Tehnici de fizioterapie
  • Utilizarea unei atele.

De asemenea, medicul ortoped poate prescrie și un tratament medicamentos pentru ameliorarea durerii și poate recomanda proceduri de injecții cu corticosteroizi.

Însă, dacă diagnosticul de rizartroză sau artroza policelui este stabilit prea târziu, niciunul dintre tratamentele de mai sus nu va fi de ajutor. Din cauza durerii severe și a restricției de mișcare, intervenția chirurgicală ar putea fi inevitabilă. În astfel de situații, artroscopia este intervenția preferabilă pentru stadiile moderat-severe, prin care medicul face o rezecție parțială a osului trapez. Pentru cazurile severe se preferă scoaterea osului trapez și crearea unui nou ligament recoltat din tendon propriu. În funcție de caz, se poate interveni și prin artrodeză, pentru a fuziona primul os metacarpian și osul trapez, sau artroplastie, pentru a reconstrui articulația prin utilizarea unei proteze.

Dacă sesizați durere sau sensibilitate la nivelul degetului mare de la mâini, este posibil să aveți rizartroză. Dr. Daniel Vîlcioiu, medic ortoped cu competențe în Chirurgia Mâinii, vă așteaptă la o consultație de ortopedie pentru un diagnostic de certitudine și un plan de tratament personalizat.

Intră în legătură

Puneți o întrebare

"*" indică câmpurile obligatorii