Sindromul de tunel carpian asociat neuropatiilor de compresie
Neuropatiile de compresie reprezintă afecțiuni ale unuia sau mai multor nervi periferici provocate de presiuni asupra respectivilor nervi. Neuropatiile de compresie apar, de regulă, în zonele de trecere a nervului pe sub anumite ligamente, în dreptul articulațiilor.
În timp, sub presiune constantă, sau din cauza unor eventuale traumatisme, se poate ajunge la o alterare a funcției respectivului nerv.
Sindromul de tunel carpian se distinge, în acest context, cu o semnificativă incidență în rândul pacienților, operația de tunel carpian fiind o intervenție frecventă în chirurgia mâinii.
Sindromul de tunel carpian – incidență și cauze
Sindromul de tunel carpian – întâlnit și ca sindromul de canal carpian – reprezintă o tulburare apărută în funcționarea nervului median, cauzată de compresia acestuia la nivelul trecerii prin tunelul format din ligamente și oasele carpiene.
Simptome asociate sindromului de canal carpian
Pacientul acuză, de regulă, furnicături și amorțeli la nivelul palmei, asociate adesea cu dureri pe suprafața palmei cuprinsă între police (degetul mare) și jumătate din degetul inelar.
Aceste dureri apar cu o frecvență sporită noaptea, cauzând, adesea, trezirea din somn a pacientului. De asemenea, pacientul poate resimți o slăbiciune la nivelul mâinii afectate și o diminuare a preciziei în mișcări, în special la nivelul motricității fine.
Tratamentul sindromului de tunel carpian
Deși există proceduri ce țin de kinetoterapie, imobilizare în orteză sau injectări cu substanțe antiinflamatoare, rezultatele acestora nu sunt, de regulă, cele așteptate de pacient.
Dimpotrivă, ele aduc doar o amânare a soluției terapeutice cu adevărat funcționale, operația de tunel carpian, iar, prin amânarea acesteia, la agravarea sindromului de tunel carpian.
Operația de tunel carpian soluție terapeutică recomandată în sindromul de canal carpian
În principiu, operația urmărește lărgirea canalului carpian prin acțiune asupra tendonului ce comprimă canalul și, implicit, nervul median și crearea unui spațiu optim pentru traversarea canalului carpian de către nervul median.
Operația se poate efectua endoscopic sau prin chirurgie deschisă, clasic sau minim-invaziv. E recomandat să discutați cu medicul chirurg despre avantajele fiecărui tip de intervenție și despre cea mai recomandată cale de intervenție în cazul dumneavoastră.
De regulă, operația de tunel carpian durează 20-30 minute și se efectuează sub anestezie locală, sau, mult mai rar, sub anestezie generală.
Medicul chirurg va decide care este cea mai potrivită modalitate de anestezie în cazul fiecărui pacient și vor comunica acestuia toate detaliile legate de intervenție.
Pregătirea pentru operația de tunel carpian
În primul rând, această intervenție presupune o discuție amănunțită cu medicul chirurg, în care este recomandat să îi prezentați acestuia toate datele ce țin de istoricul dumneavoastră medical, medicația curentă și eventuale alergii la anumite substanțe.
E important să cunoașteți principalele aspecte legate de sindromul de tunel carpian, de aceea medicul vă va răspunde întrebărilor și va explica, în detaliu, toți pașii pe care îi presupune o operație de tunel carpian, pentru a vă fi ușor să vă planificați perioada de recuperare.
De asemenea, medicul vă va preciza care trebuie să fie conduita terapeutică preoperatorie și toate celelalte detalii ce țin de operație.
Recuperarea după o operație de sindrom de tunel carpian
Postoperator, veți purta un pansament compresiv și veți reveni la clinică pentru controale și schimbarea pansamentului.
Extragerea firelor de sutură se va face la 14 zile de la intervenție și veți reveni la controale de evaluare, la 6 săptămâni, apoi la 3, 6 luni și la 1 an. De asemenea, în cazuri izolate, medicul vă poate recomanda intrarea într-un program de recuperare, ce presupune kinetoterapie.
Care sunt posibilele riscuri ale operației?
Ca orice intervenție chirurgicală, operația de tunel carpian presupune anumite riscuri ce trebuie luate în considerare atunci când discutați cu medicul chirurg.
În cazuri rare, putem vorbi de apariția unui hematom, recidiva sau de cicatrizare excesivă. E important să discutați cu medicul chirurg despre toate aspectele pe care această intervenție le presupune.
Totodată, este important să alegeți cu grijă chirurgul care va efectua operația de tunel carpian. De pregătirea sa depinde, în mare parte, reușita operației.
Dr. Daniel Vîlcioiu, Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie, Doctor în Științe Medicale, cu supraspecializare în chirurgia mâinii, operează cu succes, redând pacienților cu sindrom de tunel carpian bucuria recăpătării funcționalității mâinii.
Programați o consultație la Dr. Vîlcioiu, pentru a afla dacă operația de tunel carpian este soluția potrivită și în cazul dumneavoastră!
Intră în legătură
Puneți o întrebare
"*" indică câmpurile obligatorii