
Ce legătură există între această afecțiune și utilizarea calculatorului?
Sindromul de tunel carpian este o problemă de sănătate a mâinii care îți poate afecta activitățile de zi cu zi și calitatea vieții, dacă nu este tratată corespunzător. Deși nu există dovezi științifice foarte clare în această privință, specialiștii arată că sindromul de tunel carpian este asociat frecvent cu un risc ocupațional. Mai exact, acest sindrom este des întâlnit în rândul persoanelor care au profesii în care își folosesc excesiv mâinile sau în poziții anormale, inclusiv cele care lucrează, zi de zi, cu tastatura și mouse-ul.
Ce este sindromul de tunel carpian și de ce apare
Sindromul de tunel carpian este cea mai frecventă neuropatie compresivă, cunoscută și ca neuropatia nervului median la încheietura mâinii. Sindromul de tunel carpian se produce atunci când tendoanele de la nivelul încheieturii mâinii cresc în volum și exercită o presiune sporită asupra nervului median, care străbate antebrațul și mâna prin creșterea presiunii din acest tunel.
- Cu toții știm că nu este sănătos să petrecem foarte mult timp în fața ecranelor, a calculatoarelor, însă și utilizarea tastaturii și a mouse-ului, poate să fie riscantă pentru sănătate, chiar dacă nu afectează ochii, ci mâna.
- Utilizarea acestor dispozitive și accesorii de computer crește riscul de apariție a sindromului de tunel carpian.
Pe lângă activitățile și profesiile care pot duce la apariția sindromului de tunel carpian, precum utilizarea computerului, a tastaturii și mouse-ului, mai există și alți factori care cresc riscul de apariție a afecțiunii:
- vârsta – sindromul de tunel carpian este mai frecvent la persoanele cu vârstă înaintată;
- sexul – femeile suferă mai des de această problemă, din observațiile specialiștilor;
- ereditatea – unii oameni au, în mod natural, un tunel carpian mai îngust, la încheietura mâinii;
- anumite probleme de sănătate – persoanele cu diabet, artrită reumatoidă sau cele care au un dezechilibru tiroidian, prezintă un risc sporit de sindrom de tunel carpian.
Simptomele sindromului de tunel carpian
Durere la nivelul degetelor, al mâinii sau al brațului, amorțeală, slăbiciune și senzația de înțepături, dureri nocturne: cam așa descriu pacienții, pe scurt, simptomele sindromului de tunel carpian.
- Dacă activitatea ta zilnică implică utilizarea constantă a tastaturii și mouse-ului, îți recomandăm să fii foarte atent la semnele pe care ți le dă prezența sindromului de tunel carpian.
- Apar furnicături, senzații similare șocului electric la degetul mare, arătător și mijlociu, simptome care progresează treptat, până când devin permanente.
- În momentul agravării bolii, poate să apară și slăbiciune musculară și o dificultate în mișcarea mâinii.
Pe lângă cele menționate anterior, te-ai mai putea confrunta cu:
- dureri în palmă sau în alte regiuni ale mâinii;
- dureri resimțite în alt loc al membrului superior, cot, umăr etc;
- dureri precordiale, asemănătoare celor specifice afecțiunilor cardiovasculare (în cazuri rare);
- simptomele pot fi diferite de la o mână la alta, dacă suferi de tunel carpian bilateral.
Simptomele apar, de cele mai multe ori, atunci când încheietura mâinii este îndoită, când dormi, când conduci, când folosești tastatura. Asta se datorează faptului că flexarea încheieturii mâinii face o presiune și mai mare pe nerv, crescând simptomele compresiei.
Cum poți să previi sindromul de tunel carpian, asociat utilizării computerului?
Există câteva mici sfaturi pe care le poți urma, ca să îți îmbunătățești activitatea la calculator și să scazi riscul apariției sindromului de tunel carpian.
- Alege mobilier de birou funcțional, care să te ajute să îți poziționezi tastatura sau laptopul la o înălțime optimă. Poziția mâinilor trebuie să permită o bună circulație a sângelui, în extremități, când lucrezi multe ore.
- Folosește un scaun de birou confortabil, pe care să îți poți odihni și brațele, astfel încât să previi tensiunea musculară. Poți opta pentru combinarea unui scaun cu anumite accesorii ergonomice, pentru gât și zona lombară, ca să ai o poziție de lucru cât mai corectă și sănătoasă.
- Folosește accesorii de birou ergonomice – inclusiv tastatura și mouse-ul pot fi ergonomice, adaptate mai bine unei poziții corecte a mâinilor.
- Ia pauze de câteva minute, la fiecare oră, în care să te ridici de la birou și să faci altceva sau să te relaxezi.
- Fă exerciții simple pentru încheietura mâinii, astfel încât să o relaxezi (rotiri ușoare, strângerea degetelor în pumn, apoi întinderea acestora).
Tratamentul sindromului carpian
Sindromul de tunel carpian este diagnosticat cu ajutorul ecografiei de părți moi, precum și printr-o metodă numită electromiografie- studiul vitezei de conducere nervoasă. În multe cazuri, sindromul de tunel carpian se poate calma cu ajutorul medicației, al utilizării unei orteze la nivelul încheieturii mâinii, care să o mențină într-o poziție corectă, ameliorând astfel presiunea pe nervul median. În plus, se poate recomanda imobilizare în orteze, exerciții de stretching sau chiar fizioterapie.
Există și situații în care tratamentele amintite nu funcționează, când cea mai bună abordare rămâne cea chirurgicală. Există două tipuri de chirurgie pentru sindromul de tunel carpian. Prima este clasică, în care chirurgul realizează o tăietură mare, dar operația se poate efectua și printr-o tehnică diferită, modernă și minim-invazivă.
Chirurgia minim-invazivă în sindromul de tunel carpian
Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie și Traumatologie, supraspecializat în Chirurgia Mâinii, efectuează o formă de chirurgie care presupune o tăietură mică, de aproximativ 1.5 cm, sub anestezie locală.
Prin intervenția chirurgicală se realizează o secționare a ligamentului transvers, care acționează deasupra tunelului carpian și are efect compresiv asupra nervului afectat (nervul median).
Intervenția durează aproximativ 20 de minute și are rezultate foarte bune, reducând simptomele și garantând o recuperare eficientă, de scurtă durată. Vindecarea plăgii operatorii se face în aproximativ zece zile.
Nu sunt necesare analize speciale pentru această intervenție. Pacienții pleacă acasă după operație, cu un pansament la mână, apoi trebuie să urmeze indicațiile medicului.
Dacă ai recunoscut simptomele acestei probleme și cauți o soluție, programează o consultație la cabinetul Dr. Vîlcioiu pentru a discuta mai multe despre tratamentul sindromului de tunel carpian.
Distribuiți acest articol
CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Articole asemănătoare
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care pacienții noștri se confruntă ...
De-a lungul secolelor, anatomia mâinii umane s-a dovedit o portiță ce le-a ...
De-a lungul secolelor, anatomia mâinii umane s-a dovedit o portiță ce le-a ...