Istoria terapiei mâinii

Istoria terapiei mâinii

În anul 1940 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a prins contur ideea de terapia mâinii – „hand therapy”. În această perioadă s-au format echipe specializate de intervenție, ce cuprindeau chirurgi plasticieni și chirurgi ortopezi, având misiunea de a interveni în cazul traumatismelor complexe la nivelul membrelor superioare, suferite de soldați. În acest context, fizioterapeuții și-au dezvoltat abilitățile în legătură cu recuperarea funcționala a mâinii.

În 1946, cu sprijinul lui R. Guy Pulvertaft – chirurg ortoped – se deschide primul centru de recuperare funcționala pentru civili în Grimsby, Lincolnshire, Anglia.

De-a lungul anilor 1950, fizioterapeuții au fost recunoscuți și integrați ca și membri ai unei echipe multidisciplinare, ”hand team”. În următoarele două decenii, interesul pentru acest domeniu al recuperării funcționale a mâinii a fost tot mai mare.
În anul 1984, pe același principiu, al colaborării cu susținerea „British Society for Surgery of the Hand” – Asociația Britanică de Chirurgia Mâinii, a luat naștere „British Association of Hand Therapists” – Asociația Britanică a Terapeuților de Mână, iar primul președinte al asociației a fost Maggie Ellis.

Prima conferință a terapeuților de mână a avut loc la Warwick University în 1986. Primul curs de bază în recuperarea funcțională a mâinii a fost realizat în 1990, la Harlow Wood Hospital, Notttingham. Un an mai târziu, BAHT validează primul curs de specializare în acest domeniu la Bristol Royal Infirmary.

În anul 1989, asociațiile de terapeuți de mână din Marea Britanie, Franța și Belgia au pus bazele EFSHT – „International Federation of Societies for Hand Therapy”.
Sursa: https://www.hand-therapy.co.uk/about/history.aspx

Jaba Claudiu - Fizioterapeut specializat în terapia mâinii
Jaba Claudiu

Fizioterapeut specializat în terapia mâinii

Despre Jaba Claudiu

Cursuri și stagii internaționale:

  • Stagiu în Munchen, în cadrul Spitalului Isarklinikum, departamentul de Terapia mâinii, 2022
  • Radiografic imaging of the hand BAHT Level II, 2022
  • IFSSH, IFSHT & FESSH COMBINED CONGRESS LONDON, 2022
  • 3 in 1 Joint Congress ROAPS, RSRM, RSSH, 2022
  • American Society of Hand Therapists (ASHT) Virtual Annual Meeting, 2021
  • Terapeut de mână – The British Association of Hand Therapists (BAHT), nivel 1, 2021
  • American Society of Hand Therapists (ASHT) Virtual Annual Meeting, 2020
  • First European Federation of Societies for Hand Therapy (EFSHT) Online Week, 2020

Membru în:

  • The British Association of Hand Therapists (BAHT)
  • American Society of Hand Therapists (ASHT)
Dr Vilcioiu Daniel & Jaba Claudiu

Dr. Daniel Vîlcioiu & Jaba Claudiu

Terapia mâinii în cadrul Clinicii de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu

Pentru o recuperare bună a pacientului, Clinica de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu cuprinde integrat și serviciul de Terapia Mâinii. În anumite cazuri, indiferent de tipul de intervenție – minim-invazivă sau prin tehnici chirurgicale avansate – sunt necesare proceduri de recuperare funcțională a mâinii astfel încât procesul de vindecare să fie complet și corect.

Așa cum Chirurgia Mâinii este o supraspecializare chirurgicală, Terapia Mâinii este o supraspecializare în rândul terapeuților, iar pentru tratarea unui caz medical este nevoie de o colaborare fără cusur între chirurg și fizioterapeut. Obiectivul nostru este același: ca pacientul să își poată recupera mobilitatea și să își folosească mâna la capacitate maximă, în cel mai scurt timp.

Terapeutul de mână colaborează cu medicul chirurg în planificarea și implementarea îngrijirii post-operatorii, eficientizând recuperarea funcțională a pacientului. În cadrul Clinicii de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu, sunt puse la dispoziția pacienților mijloace și metode de tratament variate care le fac acestora recuperarea mai ușoară.